Löytöretkellä Baltian luonnossa - Kaarina Silmunen

”Löytöretkellä Baltian luonnossa” tulee tiettävästi olemaan ensimmäinen suomenkielinen teos, mikä keskittyy Viron, Latvian ja Liettuan erityislaatuisten luontokohteiden esittelyyn.

Kirja kuljettaa lukijansa Baltian maiden kansallispuistojen retkipoluille, soille, meren rannoille, aarnimetsiin ja lehtoniityille, muinaisille linnavuorille, pyhille kiville, kraaterikuopille, metsien kätköistä löytyville lähteille ja hiekkakivitörmien luolille. Lintutornit, nuotiopaikat, lyhyet pitkospuupolut, muinaishaudat yms. tarjoavat pikaisen virkistymisen luonnossa vaikka kaupunkiloman vastapainona .

Metsien keskeltä voi myös löytyä unohdettu Stalinin pää, hylätty ydinohjustukikohta, 60-luvulla ilmestyneen Neitsyt Marian kunniaksi pystytetty risti-ja kynttilämeri kuin järveen uponnut vankila ja marmorilouhos. Muutamaa mielenkiintoista melontareitiäkään unohtamatta.


 ”Löytöretkellä Baltian luonnossa” tulee esittelemään kaikki kohteet yksilöidysti karttojen, koordinaattien, valokuvien ja tekstin avulla. Mukaan tulee omakohtaisia kokemuksia ja tietoa luonnon erityispiirteistä kansatieteellisiä tarinoita ja historiaa unohtamatta. Tarkkojen retkikarttojen lisänä olevat laajat aluekartat tekevät helpoksi valita matkan varrelta muutamia mielenkiintoisia kohteita kuin suunnitella koko lomamatkansa kirjan kohteiden mukaan.  

Jokainen kirjan kohde ja reitti on itse tutkittu, kuljettu ja kuvattu, tulossa ei siis ole käännöskirjaa eikä huhupuheisiin perustuvia kohteita.

Vaikka pääpaino kirjassa tulee olemaan 100-150 yksittäisellä retkikohteella, omat merkittävät lukunsa saavat myös

-pyöräretki  Piikkiöstä (kotipihalta) Puolaan kesällä 2015,  minkä aikana puolet öistä nukuttiin teltassa luonnossa "ei leirintäalueilla". Kokoonpanona Nainen, Mies ja suomenlapinkoira Hilla, ja reittinä Viro keskeltä halki, Latvia ja Liettua itärajoja koluten, sekä

-Viron poikki vaellus helmikuussa 2016, RMK Matkatee Oandu-Ikla 375 km, kolme viikkoa, vaelluskota, risukeitin, Nainen, Mies ja suomenlapinkoira Hilla.


Kirjan valmistumista voi seurata myös facebook-sivulta 

löytöretkellä baltian luonnossa


Tervetuloa seuraamaan Baltian luonnon monimuotoisuutta, sen eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä   omaamme verrattuna!


Photos